Uro, travlhed og ikke mindst stress er på sin vis naturlige tilstande, som vores krop basalt set er udrustet til at kunne klare.
Desværre er stress og uro i vores moderne samfund blevet til en permanent tilstand, som belaster mange menneskers liv. Her er der ikke kun tale om arbejdsstress, der er også tale om stress i familien og ikke mindst i fritiden. Netop fritiden er ligeledes blevet til et rum, hvor vi ikke længere lader op, men hvor vi skal 'gøre' en masse i stedet for blot at 'være'.
Hvis ikke man aktivt vælger roen til og aktivt fravælger situationer, som giver én uro – så er svaret til dette spørgsmål, nej. Stress, uro og permanent travlhed forsvinder ikke af sig selv. Man skal gøre en indsats for at få det overskud man inderst inde higer efter.
Psykoterapi kan være en del af løsningen for at bringe overskudet tilbage til dit liv. Man skal ikke forstå det på en sådan måde, at man skal i terapi for at blive helbredt for eksempelvis stress el.l. Man går i terapi for at lære noget nyt om sig selv og lære at se sin egen adfærd på en anden måde og samtidigt få vist nye perspektiver. Samtalerne vil tydeligt vise, hvor man er eneansvarlig (der hvor man har kontrol) og hvor ens ansvar ophører.
Psyken er en vidunderlig størrelse. Den kan tilpasse sig i lynets hast næsten enhver situation. Dette var engang meget brugbart - engang tilbage for 100.000 år siden. Faktisk er det fortsat meget brugbar i visse henseender, men der findes flere og flere situationer i vores morderne tilværelse, hvor denne form for tilpasningsevne ikke længere er passende. Faktisk tværtimod - det er skadeligt. Psykoterapi kan hjælpe dig.
Mange af mine klienter opsøger mig fordi de oplever en stigen tilstand af stress både i deres arbejdsliv, men desværre også i deres fritid. Udfordringen for mange af disse personer er ikke erkendelsen af problemet, men at kunne handle således stressen slipper deres tilværelse. Men de færreste ved, at de har en mægtig modspiller - psyken. Man skulle tro at ens psyke ville glæde sig over at opleve lettelse over, at 'man' endeligt er begyndt at gøre noget mod denne evige stress. I virkeligheden prøver psyken at fastholde os i presset. Den har simpelthen vænnet sig til det og tror nu, at den stressede tilstand skal være normaltilstanden.
Når jeg her på min hjemmeside beskriver, at man fluks skal og kan få roen tilbage til sit liv, så er det noget der kan ske, men ikke uden en aktiv indsats.
Når alt kommer til alt, så har mange mennesker glemt, hvad det vil sige at slappe af. Man rammes af en indre uro, når man 'bare' ligger og dovner den af på sofaen. Man begynder at få dårlig samvittighed ikke kun over for sig selv (man burde jo lave noget) eller ens partner (jeg kan jo ikke tillade mig bare at ligge her), men hvad der er langt værre og langt mere skjult, overfor vores samfund. At tænke sig, at skulle sige til ens venner: Jeg går hverken i fitnesscenter, tager på dyre rejser, mine børn går kun til badminton én gang om ugen og i weekenden laver vi ingenting. Sikke et budskab. Men faktum er, at sådan et budskab skal der til.
Psykoterapien kan hjælpe dig, men kræver en indsats. Det handler ikke kun om at rydde kalenderen, men mere om at lære at af-spænde og hengive sig 'ingenting'. Dette er så meget imod vores op-spændte psykes agenda, at det kræver tid at tillære en anden adfærd og vænne psyken til denne. Til gengæld vil du ende med at få en tilværelse, der er præget af tilvalgt aktivitet, men hvor ro, nærvær og psykisk velvære har fået en permanent plads i din bevidsthed.
Se godt på billedet. Et vinterlandskab. Der sker absolut ingenting. Sådan skal din psyke se ud, når du spænder af og hengiver dig din indre ro.
Psykoterapi beskæftiger sig ikke kun med at løse divers problemstillenger, som de fleste af os møde når vi færdes gennem livet. Psykoterapien ser det ligeleds, som et af sine fornemmeste opgaver at forebygge psykiske belastninger. En af de meget effektive værktøjer til dette er meditation.
Højby Psykoterapi - Hollufgårdsvej 10 a (Højby SundhedsCenter), 5260 Odense, 31 10 58 04, mh@hoejby-psykoterapi.dk